با شدت گرفتن حملههای هوایی و زمینی اسرائیل به غزه، در بسیاری از شهرهای جهان تظاهراتی در دفاع از غیرنظامیان غزه برگزار شد. تایمز در گزارشی نوشت که در راهپیماییهای حامیان فلسطین در لندن چند گروه طرفدار جمهوری اسلامی ایران شرکت داشتند.
درپی حمایت بسیاری از کشورهای اروپایی ازجمله بریتانیا از اسرائیل در جنگ غزه، نگرانیها در مورد تحرکات احتمالی گروههای حامی فلسطین در این کشورها بالا گرفته است.
تایمز در گزارشی مینویسد مقامهای بریتانیایی چند گروه مستقر در بریتانیا را شناسایی کردهاند که بهطور مستقیم با تهران ارتباط دارند. گفته میشود حامیان جمهوری اسلامی ایران که در راهپیماییهای لندن شرکت کرده بودند، اعلامیههایی را با استناد به درخواست علی خامنهای، رهبری جمهوری اسلامی، مبنی بر «ریشهکن کردن اسرائیل» پخش کردهاند.
این روزنامه با استناد به منابع اطلاعاتی بریتانیا ادامه میدهد که تهران برای اعمال قدرت نرم و افزایش نفوذ و تنشزایی در این کشور، با گروهی از سازمانها در ارتباط است. همچنین گمان میرود که شبکه گستردهتری متشکل از مساجد، موسسات خیریه و دسته دیگری از سازمانها، پیوندهایی با حکومت ایران دارند.
مقامهای بریتانیا بهطور خاص در مورد گروههایی که به نظر میرسد با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ارتباطاند، ابراز نگرانی کردهاند.
به گزارش تایمز، «مرکز اسلامی انگلستان» و «کمیسیون حقوق بشر اسلامی»، ازجمله نهادهای مستقر در بریتانیا محسوب میشوند که با جمهوری اسلامی ارتباط مستقیم دارند. آنها بخشی از کارزار «گسترده» نفوذ جمهوری اسلامی محسوب میشوند که در بریتانیا به «انتشار اطلاعات نادرست» و «افراطگرایی» متهم شدهاند.
در اعلامیههایی که به گفته تایمز در تظاهرات شنبه گذشته حامیان فلسطین در لندن پخش شد، عبارتهایی منتسب به علی خامنهای درباره اسرائیل مانند «غده سرطانی»، «رژیم غاصب صهیونیستی» و «باید ریشهکن شود» نقش بسته بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مشخص نیست این مطالب را افراد یا نهادهای وابسته به تهران، یا افراد و گروههای دیگر پخش کردهاند. اما این موارد یک هفته پس از آن رخ میدهد که افسران ضد تروریسم بریتانیا درباره احتمال افزایش تحرکات خصمانه در مورد نهادهای وابسته به جمهوری اسلامی هشدار داده بودند.
تایمز در ادامه با استناد به اظهارنظرهای مخالفان دوتابعیتی جمهوری اسلامی مینویسد که به نظر آنها، وفاداران جمهوری اسلامی با هدف دامن زدن به ناآرامیها در بریتانیا، تظاهرات حامیان فلسطین را سازماندهی و در آن شرکت کردهاند.
گروههای وفادار به جمهوری اسلامی در روزهای اخیر اظهارات علی خامنهای را در رسانههای اجتماعی خود به اشتراک گذاشتهاند. اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان در اروپا که شعبههای فعالی در بریتانیا و چند کشور اروپایی دیگر دارد، کلیپی از سخنرانی خامنهای را همراه با تصاویری از اعتراضات لندن، در پیامرسان تلگرام به اشتراک گذاشت.
این گروه که از حمایت آشکار رهبری جمهوری اسلامی برخوردار است، چندی پیش در گفتوگویهای مجازی، میزبان چند تن از شخصیتهای ارشد سپاه بود. بنا به ادعای تایمز، دانشجویان انگلیسی حاضر در این گفتوگو تشویق شدهاند که در یک «جنگ آخرالزمانی» علیه دشمنان ایران و یهودیان بجنگند.
با اینحال، این گروه پیشتر هر گونه ارتباط با جمهوری اسلامی ایران، ازجمله وابستگی مستقیم یا غیرمستقیم به سپاه را رد کرده است.
دستکم یک گروه که به گفته مقامهای بریتانیایی ارتباط مستقیم با تهران دارد، در راهپیمایی حامیان فلسطین در لندن حضور داشته است. اعضای کمیسیون حقوق بشر اسلامی، روز شنبه، پلاکاردهایی حمل میکردند که روی آن نوشته شده بود: «پیروزی مقاومت! مقاومت در برابر اشغالگری اسرائیل یک حق و یک وظیفه است.»
تایمز با استناد به گزارش «پرونت» مینویسد که ویلیام شاوکراس، رئیس یکی از برنامههای دولت بریتانیا در مبارزه با رادیکالیسم، کمیسیون حقوق بشر اسلامی را گروهی «اسلامگرا» توصیف کرده که به گفته او، «از نظر ایدئولوژیک با حکومت ایران همسو است» و پیشینه «پیوندهای افراطی و همدلیهای تروریستی» را در کارنامه خود دارد. شوکراس همچنین با استناد به یک بیانیه مطبوعاتی در سال ۲۰۱۷، میافزاید چهرههای ارشد این گروه «از جهاد خشونتآمیز» حمایت کرده و «از ریشهکن کردن صهیونیستها» دفاع کردهاند.
در گزارش تایمز از سیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ایران، و مسعود شجره، از بنیانگذاران و رئیس کمیته حقوق بشر ایران، بهعنوان دو تن از این چهرهها نام بردهاند. اولی تا دسامبر سال گذشته مدیر این نهاد بود و دومی هم دبیر کمیسیون حقوق بشر اسلامی است.
مرکز اسلامی انگلستان، سازمان دیگری است که گفته میشود با تهران ارتباط مستقیم دارد. به گفته تایمز، «کمیسیون خیریه انگلستان و ولز» پس از دو رویداد در سال ۲۰۲۰ در تجلیل از قاسم سلیمانی، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران که همان سال در حمله پهپادی آمریکایی در عراق کشته شد، به این سازمان هشدار داد. از آن زمان، «کمیسیون خیریه انگلستان و ولز» تحقیقاتی را در مورد مدیریت و اداره این سازمان آغاز کرد.
سید هاشم موسوی که در سال ۲۰۱۹ به ریاست این مرکز منصوب شده بود، از دیگر چهرههایی است که تایمز به او اشاره میکند، و میافزاید او از قاسم سلیمانی بهعنوان «سرباز فداکار اسلام» که به دست «شرورترین افراد نسل بشر» جان باخت، تمجید کرد.
تایمز در ادامه مینویسد جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه بریتانیا، در سال ٢٠٢١ گفته بود موسوی «نماینده رسمی مذهبی» خامنهای در بریتانیا است. آلیشیا کرنز، رئیس کمیته منتخب امور خارجه پارلمان بریتانیا نیز «مرکز اسلامی انگلستان» را «دفتر لندن» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توصیف کرده است.
به گزارش تایمز، مسئولان«مرکز اسلامی انگلستان» که با تحقیقات کمیسیون خیریه انگلستان و ولز «در چهارچوب قانونی مربوطه» همکاری داشتند، در بیانیهای اعلام کردند که موسوی دیگر مدیر این مرکز نیست و نقش او اکنون «الهیاتی است و نه سیاسی».
تایمز همچنین به نقل از آنها نوشت: «این مرکز حافظ منافع ایران و هیچ کشور دیگری نیست و محل عبادت و تعلیمات اسلامی است.» مسئولان مرکز اسلامی انگلستان همچنین اتهامات درباره ارتباطشان با سپاه پاسداران و جمهوری اسلامی را «بیاساس» خواندند.
تایمز به نقل از مقامهای اطلاعاتی بریتانیا نوشت شبکهای از سازمانهای دیگر ازجمله مساجد و مراکز آموزشی هم هستند که برخی از آنها با سفارت جمهورى اسلامى ارتباط دارند.